Image

ISTORIC

În drumul spre Poiana Braşov, pe strada Crişan, în mijlocul parcului dendrologic, se află una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş. Clădirea avea 33 de încăperi şi o grădină de vis. Cu timpul, in jur a inverzit unul dintre cele mai spectaculoase parcuri dendrologice din tara.

Cu peste 400 de specii de arbori, plante rare si chiar unicat. şi a fost considerata la momentul respectiv o „apariţie exotică“ datorită arhitecturii de inspiraţie mediteraneeană.

Aici, înainte de război, în spaţioasele saloane ale palatului aveau loc baluri de la care nu lipea crema aristocraţiei româneşti din acea perioadă. Pe aleile parcului, tot pe atunci, s-au pus la cale nu de puţine ori jocuri de culise ale politicii Regatului României. Regele şi regina îşi petreceau uneori vacanţele în micul palat, construit la Braşov, în 1912, de către prinţul Barbu Ştirbey, administratorul domeniilor regale.

Barbu Ştirbey a murit în 1946. În 1952, autorităţile comuniste au transformat clădirea în „Palatul Pionierilor“. De 50 de ani, generaţie după generaţie, aici s-au întîlnit mulţi copii talentaţi ai Braşovului.

Fie că au urmat cursuri de pictură, aeromodele, ceramică, balet, dans sportiv, electronică sau teatru, elevii îşi dădeau întînire în conacul familiei Ştirbey. Fără să-l pomeneacă însă pe prinţul vremurilor apuse.

Moştenitorii lui Ştirbey n-au uitat însă că sînt descendenţii unei familii bogate. În 1991, ei au revendicat proprietatea. Şi au primit-o prin sentinţă în 2002.

După venirea comuniştilor, în 1952 palatul prinţului s-a transformat în Palatul Pionierilor și apoi în Palatul Copiilor, după 1989.

Indiferent ce nume a purtat, braşovenii ştiau că acolo a fost palatul prinţului Barbu Ştirbey. În vara anului 2002, descendenţii familiei au cîştigat în instanţă vechea proprietate.

Legea 15/1990 şi Ordonanţa 834/1991 le dau acest drept. Prinţul Ştirbey a lăsat cu limbă de moarte ca domeniul său de la Braşov să rămînă în folosinţa copiilor din comunitate. Nepoţii prinţului n-au ţinut însă cont de acest lucru. Cei drept, n-am văzut niciodată testamentul lăsat de Barbu Ştirbei.

Ştim însă că această clădire trebuia să fie o casă a copiilor. Ceea ce a şi devenit.

Peste 5.000 de copii, anual, îşi petreceau timpul aici desfăşurînd diverse activităţi. Timp de 50 de ani, în Palatul Copiilor au existat mai multe cercuri didactice. Copii din întreg oraşul mergeau acolo pentru a urma cursuri de aerobic, aeromodele, balet, ceramică, dans sportiv, electronică, floricultură, karting, karate, muzică uşoară şi instrumentală, pictură, schi alpin, sculptură în lemn, teatru, telecomunicaţii, dans modern, tenis de masă şi şah.

Cei mai buni au cîştigat premii la concursuri naţionale şi internaţionale.

Zeci de ani de tradiţie şi reuşite în domeniul artistic şi tehnic au lăsat nostalgii în sufletul celor care au trecut pragul Palatului. Dar, legal, proprietatea aparţine urmaşilor prinţului Barbu Ştirbey. iar in vara anului 2005, palatul a fost scos la vanzare contra sumei de 2,5 milioane de euro.

Autor: Lavinia Marian, Simona POPICA (M.C.)

CONTACT

  • Adresa: Str. Saturn, nr. 23 A, Brasov
  • Telefon: 0368.505.571
  • E-mail: palatbv@yahoo.com

Newsletter

Afla mai multe

Search