Acasa   Prezentare

Prezentare

Palatul Copiilor si Elevilor Brasov este o institutie direct subordonata Ministerului Educatiei si Cercetarii si se adreseaza elevilor din invatamantul preuniversitar, unde ei isi pot valorifica pasiunile extracuriculare din domeniile artistic, cultural, sportiv si tehnic.Finantarea procesului educational este asigurata de Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Inspectoratul Scolar Judetean, si prin resurse extrabugetare. Dezvoltarea unitatii este posibila, pe de o parte, datorita adaptarii la optiunile elevilor, parintilor si ale comunitatii locale si, pe de alta parte, datorita faptului ca participarea la activitati este gratuita, ceea ce conteaza enorm in situatia economica a Romaniei de astazi.Programul activitatilor si media de varsta a elevilor

Activitatile din Palatul Copiilor se desfasoara atat dimineata cat si dupa-masa (in functie de programul de scoala al elevilor), precum si sambata si duminica si in timpul vacantelor scolare. Numarul de elevi de la cercuri este aprobat de M.E.C.T.S, prin Regulamentul de functionare al Palatelor si Cluburilor Copiilor, si cuprinde intre 5 elevi/grupa (pentru instrumente muzicale) si 15-20 de elevi/grupa (in celelalte cercuri).Varsta elevilor care pot participa la activitati este cuprinsa intre 5 ani si 18-19 ani (clasa a XII-a). Este de precizat faptul ca varsta elevilor admisi variaza de la cerc la cerc, in functie de cerintele activitatii si de dezvoltarea si aptitudinile copilului. De aceea recomandam parintilor sa contacteze direct conducatorul de cerc pentru a afla mai multe detalii cu privire la limita de varsta de la care sunt admisi copiii.

Prin natura activitatii sale, Palatul Copiilor si Elevilor, este o institutie singulara prin profilul activitatilor sale, vizand atat completarea instruirii din scoala , dezvoltarea talentelor, cat si structurarea timpului liber al elevilor.In cadrul institutiei noastre, un numar de 2800-3000 de elevi din municipiul Brasov si localitatile invecinate au posibilitatea de a-si dezvolta creativitatea si talentul in cele 27 ce cercuri, apartinand unei largi palete de domenii si discipline.

Finalizarea activitatilor de la cercuri se face prin concursuri, expozitii si festivaluri de profil, la care elevii participa cu mult interes si in numar foarte mare. Calitatea participarii lor la competitii judetene , interjudetene, nationale precum si prezenta in cadrul festivalurilor si expozitiilor internationale, este deosebita si dovedita prin numeroasele premii obtinute de acestia.

Recunoscut ca o adevarata punte de lansare a talentelor, marturie fiind artistii, muzicienii si sportivii pe care i-a promovat, Palatul Copiilor Brasov ajuta elevii sa-si aleaga viitoarea meserie in functie de preferinte si oportunitati precum si sa-si petreaca in mod util, constructiv, timpul liber.

In timpul vacantelor sunt organizate tabere pentru cei mai merituosi cursanti si pentru cei defavorizati, club de vacanta, vizite, excursii tematice, turnee in tara si in strainatate (pentru formatiile si ansamblurile artistice).

Ambianta in cadrul colectivului de cadre didactice este foarte buna, favorizand comunicarea interdisciplinara, iar relatiile dintre colectivul managerial si celelalte cadre, elevi si parinti, sunt propice dezvoltarii armonioase a activitatii educationale.

Activitatea institutiei noastre este centrata pe elev, iar programul si curriculum-ul cercurilor sunt flexibile, in functie de posibilitatile elevilor si de optiunile parintilor. Schimbul de experienta in cadrul si intre diferitele comisii metodice contribuie la imbunatatirea activitatii cercurilor.

Managementul acestei unitati scolare este structurat diferit pe tipul specific de activitati ale cercurilor, iar misiunea Palatului, ca institutie, este complementara misiunii scolii. Palatul Copiilor Brasov coordoneaza, din punct de vedere metodic si financiar, toate cluburile elevilor din judetul nostru, si anume: Clubul Elevilor Sacele, Codlea, Rasnov, Zarnesti, Fagaras si Victoria.

BAZA MATERIALA

Acest aspect constituie una dintre preocuparile majore ale Consilului de Administratie, in vederea imbunatatirii continue a dotarilor.
In prezent ea se constituie din:

8 cabinete : Teatru, Cultura si Civilizatie Engleza, Cultura si Civilizatie Franceza, Educatie Civica, Muzica Usoara, Muzica Vocal-Instrumentala si Muzica Folk, Floricultura-Atelier de creatie, Etnografie si Folclor;
7 ateliere: Pictura si Grafica, Ceramica, Sculptura in Lemn, Design Vestimentar, Croitorie, Aeromodele, Electronica, Automatizari Electronice;
2 sali de gimnastica: Balet, Dansuri Moderne si Dansuri Populare;
1 sala de Informatica cu acces la Internet;
1 sala de forta;

CONDUCEREA

Director: Prof. Mihaela Cristina Lautar
Contabilitate: Adriana Garnita (Contabil sef), Savina Ionescu
Secretariat: Delia Scripa (Secretar sef)
Administratie: Ciprian Aldea (Administrator patrimoniu)


Istorii nestiute

În drumul spre Poiana Braşov, pe strada Crişan, în mijlocul parcului dendrologic, se află una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş. Clădirea avea 33 de încăperi şi o grădină de vis. Cu timpul, in jur a inverzit unul dintre cele mai spectaculoase parcuri dendrologice din tara. Cu peste 400 de specii de arbori, plante rare si chiar unicat. şi a fost considerata la momentul respectiv o „apariţie exotică“ datorită arhitecturii de inspiraţie mediteraneeană.

Aici, înainte de război, în spaţioasele saloane ale palatului aveau loc baluri de la care nu lipea crema aristocraţiei româneşti din acea perioadă. Pe aleile parcului, tot pe atunci, s-au pus la cale nu de puţine ori jocuri de culise ale politicii Regatului României. Regele şi regina îşi petreceau uneori vacanţele în micul palat, construit la Braşov, în 1912, de către prinţul Barbu Ştirbey , administratorul domeniilor regale. Barbu Ştirbey a murit în 1946. În 1952, autorităţile comuniste au transformat clădirea în „Palatul Pionierilor“. De 50 de ani, generaţie după generaţie, aici s-au întîlnit mulţi copii talentaţi ai Braşovului.

Fie că au urmat cursuri de pictură, aeromodele, ceramică, balet, dans sportiv, electronică sau teatru, elevii îşi dădeau întînire în conacul familiei Ştirbey. Fără să-l pomeneacă însă pe prinţul vremurilor apuse.

Moştenitorii lui Ştirbey n-au uitat însă că sînt descendenţii unei familii bogate. În 1991, ei au revendicat proprietatea. Şi au primit-o prin sentinţă în 2002. După venirea comuniştilor, în 1952 palatul prinţului s-a transformat în Palatul Pionierilor. Şi apoi în Palatul Copiilor, după 1989. Indiferent ce nume a purtat, braşovenii ştiau că acolo a fost palatul prinţului Barbu Ştirbey. În vara anului 2002, descendenţii familiei au cîştigat în instanţă vechea proprietate. Legea 15/1990 şi Ordonanţa 834/1991 le dau acest drept. „Prinţul Ştirbey a lăsat cu limbă de moarte ca domeniul său de la Braşov să rămînă în folosinţa copiilor din comunitate. Nepoţii prinţului n-au ţinut însă cont de acest lucru. Cei drept, n-am văzut niciodată testamentul lăsat de Barbu Ştirbei. Ştiu însă că această clădire trebuia să fie o casă a copiilor.
Ceea ce a şi devenit. Peste 5.000 de copii, anual, îşi petreceau timpul aici desfăşurînd diverse activităţiTimp de 50 de ani, în Palatul Copiilor au existat mai multe cercuri didactice. Copii din întreg oraşul mergeau acolo pentru a urma cursuri de aerobic, aeromodele, balet, ceramică, dans sportiv, electronică, floricultură, karting, karate, muzică uşoară şi instrumentală, pictură, schi alpin, sculptură în lemn, teatru, telecomunicaţii, dans modern, tenis de masă şi şah. Cei mai buni au cîştigat premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Zeci de ani de tradiţie şi reuşite în domeniul artistic şi tehnic au lăsat nostalgii în sufletul celor care au trecut pragul Palatului. Dar, legal, proprietatea aparţine urmaşilor prinţului Barbu Ştirbey. iar in vara anului 2005, palatul a fost scos la vanzare contra sumei de 2,5 milioane de euro.

Autor: » Lavinia Marian » Simona POPICA (M.C.), data: 04.07.2005